Byggen i egen regi – en framgångsresa

Mattias berättar…

År 2008 var en av de viktigaste milstolparna i Österling Byggs historia. I kriser hittar man möjligheter brukar det ju heta. Finanskrisen och den efterföljande lågkonjunkturen resulterade i en tvärnit i byggmarknaden i hela Sverige. HSB, som var en av våra största kunder den tiden och som vi byggde mycket lägenheter åt i Stockholmsregionen, slutade nästan helt att bygga.

Vi var mer eller mindre tvungna att hitta något nytt och något eget. Samtidigt kan jag erkänna att det på sätt och vis var välkommet. Jobben hade kommit av sig själv och det rullade på. Det fanns ingen spänning och utmaning i tillvaron. Jag ville att något nytt skulle hända helt enkelt.

Vi köpte den gamla prostgården i centrala Hedemora för att renovera den och sedan bilda bostadsrättsförening och sälja lägenheter. Därmed hade vi sjösatt vårt första projekt i egen regi. Ett mycket avgörande steg för Österling Bygg och som senare skulle visa sig bli mycket framgångsrikt.

Prostgården är en av Hedemoras äldsta bevarade fastigheter. Den uppfördes redan 1756 och har av Riksantikvarieämbetet bedömts vara en av Dalarnas praktfullaste prästgårdar. Vi bestämde oss för att göra en pietetsfull renovering samtidigt som lägenheterna skulle vara toppmoderna. Resultatet blev fantastiskt.

Vi lärde oss enormt mycket under detta första projekt. Vi fick naturligtvis mersmak och strax efter förvärvet av Prostgården lyckades vi komma över mark i Hundfjället, Sälen. Vi bildade bostadsrättsföreningen Trolldalen 1, vilket var
vår första satsning med semesterboenden i Sälenfjällen.Där gick det betydligt snabbare att sälja lägenheter och initiativet följdes av ytterligare etapper som alla har varit mycket lyckosamma.

Byggen i egen regi har sedan dess varit en betydande del av Österling Byggs verksamhet. Det har konsoliderat oss rejält som en byggare med ambitioner både här hemma i Dalarna och i Mälardalsregionen. I Falun färdigställer vi just nu en bostadsrättsförening i Lilla Källviken med sju lägenheter och alldeles nyligen har vi förvärvat en fastighet i Solna, där vi planerar att bygga flera lägenheter med nära förbindelse till Stockholms innerstad.

Vi ser en gryende högkonjunktur inom byggbranschen och vi står väl rustade inför våra kommande satsningar i egen regi. Jag är övertygad om att Österling Bygg nu står inför ytterligare ett avgörande skifte, vilket kommer att lyfta oss till en helt ny nivå. Det ska bli en mycket spännande resa.